Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Heikki Nivala

 

Valtiovallan puolelta puheet riittää, tarvitaan oikeita päätöksiä   

StoraEnso ilmoitti lopettavansa taloudellisesti kannattavan ja tuotannollisesti erinomaisessa kunnossa olevan Kemijärven sellutehtaan 25.10.2007. Samalla yhtiö ilmoitti vievänsä Itä-Lapin puun jalostettavaksi Kemiin, Ouluun ja Etelä-Suomeen, lähinnä Uimaharjulle. Maajohtaja Ansaharju ilmoitti lopettamispäätöksen yhteydessä, että puun käyttöä Lapissa tullaan vähentämään ja yhtiö pyrkii kuitupuun osalta saavuttamaan ns. nollarajan Itä- ja Pohjois-Lapissa. Perusteluna lopettamiselle yhtiö myös ilmoitti, että tehdas on kannattamaton ja vanhanaikainen. Kaikki yhtiön ilmoittamat perusteet ovat osoittautuneet kestämättömäksi. Nyt ja tulevaisuudessa Lapissa on entistä enemmän erityisesti harvennuspuuta käytettävissä, tehdas on ollut ja on edelleen kannattava, teknisesti tehdas on hyvässä kunnossa eikä suuria investointeja ole odotettavissa.

 

StoraEnson suurimpana omistajana valtiovalta on hoitanut Kemijärven sellutehtaan asiaa ponnettomasti ja saamattomasti. Puheet siitä, että omistaja ei voi puuttua StoraEnson toimintaa ovat täyttä puppua. Niin pörssiyhtiössä kuin muissakin yhtiöissä omistaja ratkaisee yhtiön linjan ja suuret päätökset. Kun ruotsalaiset ovat koko StoraEnson historian ajan ajaneet Kemijärven tehtaan lakkauttamista, ovat suomalaiset omistajat, valtio mukaan, lukien tyytyneet ruotsalaisten vaatimuksiin.

 

Valtiovallan toimeksi ei tässä tapauksessa riitä se, että ministeri käy kauppaamassa kemijärveläisille ja itä-lappilaisille muutosturvaa, jonka avulla ihmisiä pakko muutetaan muualle Suomeen. Hyvinkin onnistuneet kompensaatiot korvaavat vain murto-osan niistä menetyksistä mitä sellutehtaan lopettaminen alueelle aiheuttaa. Lähes 2000 ihmisen toimeentulo on kiinni tehtaan toiminnasta ja kolmannes alueen bruttokansantuotteesta syntyy tehtaan toiminnan tuloksena. Nyt vaaditaan poliittisilta päätöksentekijöiltä sekä poliittista että siviilirohkeutta kantaa sitä vastuuta, mitä varten heidät on tehtäviin valittu. Ympäripyöreiden puheiden aika on ohi, on päätösten aika.

 

Tämä mielenilmaus on osa massaliikkeen ja henkilöstön taistelua tehtaan toiminnan jatkamisen puolesta. Toimintamme on määrätietoista ja väkivallatonta. Tulemme jatkamaan toimenpiteitä niin kauan, että päätös tehtaan jatkamisesta tehdään. Kuvitelma, että meidän voidaan vaieta hiljaiseksi tai että aika hoitaa asian on täysin väärä. Massaliikkeellä on valmiina seuraavat toimenpiteet mikäli lähiaikoina asiaan ei saada riittävän selvää ja yksiselitteistä päätöstä tehtaan toiminnan jatkamisesta.

 

Lisätietoja   Heikki Nivala

                  Massaliike Kemijärven sellutehtaan puolesta

p. 040-5425353